Thursday, July 9, 2009

Pankki ja jonot

Toissapaivainen pankkikokemukseni sai minut kirjoittamaan taman blogikirjoitukseni. Eihan se kaynti siella pankissa tietystikaan ihan suunnitelmien mukaan mennyt.

Ensinnakin, Venalajalla pankissa sinulla ei yksinkertaisesti ole yhtaan yksityisyyden suojaa. Pankkitiskille "jonottaminen" toimii siten, etta menet seisomaan olkapaa olkapaata vasten tiskilla asioivan henkilon viereen. Aivan, siis "jonottaminen" Venajalla tapahtuu "rivittamalla". Jos sattumoisin seisot jonossa edessa asioivan henkilon takana, niin silloin voit odottaa vuoroasi aina pankin sulkemiseen asti. Tama "rivittaminen" on ylivoimaisesti haastavinta McDonald'sissa ruuhka-aikaan...edessasi on 10 kassaa, lauma ihmisia summittaisessa jarjestyksessa...yritapa loytaa nopein "jono" tilauksellesi! Ja mika viela vaikempaa; loyda tiesi ulos ihmissumasta tarjottimellasi!

Siina sitten asioit pankkiasioitasi, kun vierellasi seisoo henkilo, joka kurkkii koko ajan kanssasi tiskin yli. Kiva fiilis kysya pankkitilisi saldoa, kun vieressa seisova henkilo on kaksimetrinen mafian palkkamurhaajan nakoinen kaveri! Talla kertaa vieressani sattui seisomaan 60-vuotias nainen (joka oli kaynyt suihkussa heti toisen maailmansodan jalkeen), jolla naytti olevan paljon tarkeampaa asioitavaa kuin mulla. Joka 30. sekunti han yritti ihan muina naisina aloittaa omien asioidensa asiointia, vaikka satuin hanta varmastikin jonkin verran hairitsemaan, koska pankkineiti palveli minua. Noin kuudennen yrityksen jalkeen nainen kimpaantui ja sanoi pankkineidille, etta eiko hanta palvella tassa pankissa ollenkaan...tassa vaiheessa en voinut enaa olla vastustamatta kiusausta ja kaannyin hanta kohti ja sanoin: "Ei, mutta vieressa on toinen pankki missa teita jo odotetaan!". Olisin varmastikin saanut korvilleni, mutta pankkineiti pelasti minut rajahtamalla nauruun ja saamalla syyt niskoillensa.

Toinen asia venalaisessa jonottamiskulttuurissa, joka on kerrassaan kiehtova aihe, on se, etta jonottaessa (tai tarkemmin sanottuna rivittaessa) on pakko olla kosketuskontaktissa edessa olevaan henkiloon. Paikallisen logiikan mukaanhan; mita lahempana edessa jonottavaa seisot, sita nopeammin jono etenee! Ihana tunne seista kahden armenialaismiehen puristuksessa...things of which I have always dreamt of!

1 comment: