Tuesday, January 27, 2009

Omalla autolla ja nortti huulessa

Vihdoinkin paasen jatkamaan siita mihin ensimmaisessa kirjoituksessani jain. Lentokentta on nyt koettu ja matka jatkuu kohti kaupunkia, joka sijaitsee 20 km paassa. Lentokentan parkkipaikalta (siis 2. parkkipaikalta, koska 1. parkkipaikkahan oli kiinni venalaista kuuluisaa "ei mitaan"-varten) lahtee noin 3-4 km pitka suora asfaltinkaistale kohti moottoritieta. Kutsun tata patkaa kaistaleeksi, koska se on silmamaaraisesti noin 4-5 kaistan levyinen, mutta koska siihen ei ole piirretty mitaan kaistaviivoja, niin autot ajavat vahan missa sattuu. Tien varressa ei tietenkaan ole katuvalaisimia ja kun taalla autot laittavat ajovalot paalle vain pilkkopimeassa, niin hamaran aikaan tama asfaltinkaistale on aina mielenkiintoinen kokemus, autoja kun tulee ja menee vahan sielta taalta. Kaistaleen oikeata reunaa "kaunistavat" mahtavat nakymat entisen Neuvostoliiton aikaisiin armeijan lentajille rakennettuihin asuintiloihin...voi sita restauroinnin maaraa mika naihin taloihin on vuosikymmenten saatossa uhrattukaan. Mutta taitavasti on restauroitu, koska talot nayttavat todella alkuperaiskuntoisilta (jopa Suomen Museovirasto olisi varmasti tyytyvainen). En ole taloissa sisalla kaynyt mutta uskon, etta ne ovat sisalta varmasti todella high-tech!

Paatien liittyma on taysin uusi, joka rakennettiin Putinin vierailua varten (kundi viipyi taalla 12 tuntia ja sita varten rakennettiin lentokentan ja kaupungin valinen tie kokonaan uusiksi, uusi latkahalli, uusi kongressikeskus about 40 000 m2, juna-asema ja tietysti kaksi 1 500 m2 linnaa, jos Putin olisi vaikka halunnut yopya...eipa yopynyt).  Kaupunkiin pain ajaakseen pitaa moottoritie ylittaa tata uutta siltaa pitkin, mutta siina on taas siltasuunnittelun kuninkaat paasseet nayttamaan osaamistaan. Silta tekee "loivan" silmukan oikealle johdattaakseen autot oikeansuuntaiselle kaistalle moottoritiella. Tama "loiva" kaannos tarkoittaa sita, etta jos sillalla ajaa 70 km nopeusrajoituksen mukaan, niin kaistaa pysyakseen pitaa tehda muutama Juha Kankkusmainen kasijarrukaannos, rukoilla Jumalaa ja toivoa, etta kukaan ei aja vastaan. 

Paatielle paastyamme meno on kuin oljyn paalla ajaisi. Uudesti asfatoitu tie on 7 kaistainen eli 3,5 kaistaa suunta. Alaka edes ajattele kysyvasi miksi ohituskaistan puolelle (huom. ei siis penkareen puolelle) on rakennettu puolikas kaista...ehka se on tarkoitettu moottoripyorille (joita tassa kaupungissa ei ole 10 kappaletta enempaa). Ja taalla tiet rakennetaan paljon mielenkiintoisemmiksi kuin esim. Suomessa. Suomessa moottoritiella ajaminen on tasaista ja tylsaa. Taalla, todennakoisesti mielenkiinnon yllapitamiseksi tai jostain muusta syysta mita minun pienet aivoni eivat ymmarra, tiet on rakennettu aaltomaisiksi. Eli tasaiseti 3-5 metrin valein tuntuu kuin ajaisit pienen aallon yli. Vuodessa tai kahdessa nama pehmeat aallot muuttuvat teravimmiksi ja repivat asfattipinnan auki...ihan kuin olisivat vaahtopaita. Luulen, etta rakentamalla tiet varmastikin tarkoitusperaisesti nain, tielaitos kompensoi autolijoille meren tai suurten jarvien puuttetta talla alueella. Jospa vain Suomessakin tielaitos (vai Destiako se nykyaan on?!) yrittaisi miellyttaa asiakkaitaan samalla tavalla!

Moottoritien varrelle on Ladan siviiliautoja parkkeerattu noin 2 km valein. Auton vierella seisoo neonliiveihin sonnustautunut mies, joka heiluttelee pamppuaan ja pysayttelee summittaisesti autoja. On aina mukava tunne, kun yolla joku perustyyppi heiluu pampun kanssa moottoritien varrella ja pysayttaa sinut. Vasta kun naet koppalakin pimean lapi niin tiedat varmasti, etta se on poliisiseta, joka ratsioi omalla Ladallaan. Nortti huulessaan (aina!) ja kasi lippaan vedettyna (love it!) nama sedat sanovat aina saman lauseen :"Dokumentit, kiitos!" Tassa tilanteessa on kaksi eri vaihtoehtoa toimia 1) joko olet valmis kuluttamaan seuraavat 5 minuuttia kun seta yrittaa lukea (lue: ymmartaa) suomalaista passia/ajokorttia pimeassa, kunnes vie ne kaverilleen, joka istuu siviililadassaan kirjoittamassa sakkoja jos joistakin eri syista ohiajaville autoille (paras syy on aina ylinopeus, mika on todettu silmamaaraisesti pimeassa ilman tutkaa!?) tai 2) heittaydyt todella vihaiseksi ja sanot nipakan narkastyneella aanella sedalle, etta: "Miksi pysaytit minut!? Etko tieda, etta olen menossa tapaamaan pormestaria/ministeria tai keta tahansa tarkeaa tyyppi (kuka nyt sattuukaan juolahtaan paahasi) ja etta mulla ei ole aikaa jutustella sun kanssa yhtaan! Onko sulla joku ongelma mun kanssa vai ei, paata!" Tama asenne ja nama lauseet toimivat 90% ja saavat sedan ottamaan pari taka-askelta ja nayttamaan kadellaan, etta jatka matkaa. Okei, sanottakoon, etta mita isompi auto alla ja mita enemman tummennetut tuulilasit autossa, niin sita helpommin tama juttu onnistuu. Nama tummennetut tuulilasit - syndrooma vaatii viela ihan oman bloginsa!

Puolessa valissa matkaa on pienimuotoinen tornirakennelma tien reunassa ja tornia ennen 3,5 kaistaa muuttuu aitojen ansiosta yhdeksi kaistaksi. Tama on police checkpoint! Siis ei hyvaa paivaa! Jokaisella kaupungista ulosjohtavalla tiella on tallainen jarjestely, etta autot ajavat matelemalla ohi samalla kun muutama poliisiseta kalashikovit sylissaan arvioi onko auto/kuski pysayttamisen "arvoinen" vai ei... siis komediaa parhaimmilllaan! Kaksi vuotta sitten systeemi oli viela koomisempi, kun jokaisen autoilijan piti pysahtya, parkkeerata autonsa tienvarteen ja vieda autonsa dokumentit ja ajokorttinsa taman tornirakennelman sisalle, jossa sitten joku koppalakki tarkisti ne. Katevaa, eiko vain!

Loppumatka onkin sitten sita samaa laineautoilua aina kaupungin kraateriteille saapumiseen saakka, mutta siita sitten taas lisaa joskus myohemmin.

P.S. Tulin juuri kotiin elokuvista ja kotimatkalla poliisiseta pysaytti ja pyysi "dokumentit". Talla kertaa pyydettiin suomalaisen ajokortin kaannosta venajankieleksi (kuulemma sellainen pitaisi olla) mutta kun sanoin, etta kauppaministeri odottaa minua ravintolassa (joopa joo, klo 12 yolla) niin yht'akkia kaannosta ei enaa tarvittukaan... nain ne hommat taalla vain menee!

1 comment:

  1. Kuulin tänään jo unohtuneen sanonnan, joka on pakko toistaa tällä sivustolla.

    "Kaikki muu Venäjällä on paskaa, paitsi kusi."

    ReplyDelete