Friday, February 20, 2009

Banja

Tama ei nyt tunnu enaa ollenkaan Keski-Venajalta! Ulkona on -2C, aurinko paistaa, tuulee etelasta (ei siis Siperialta) ja linnut visertelevat puiden oksilla...siis missa ovat ne ihanat helmikuun -45C pakkaset, myrskyiset Siperian tuulet ja kaksimetriset kinokset lunta? Pitaa varmaan muuttaa vahan pohjoisemmaksi taalta ensi vuonna...

Ja sitten tamankertaiseen aiheeseen. Sauna. Siis tama kaikille suomalaisille niin rakas puhdistautumispaikka. Ja nyt saunalla tarkoitan siis puulammitteista saunaa. Taalla venajalla on oma saunansa, jota kutsutaan banjaksi. Naissa kahdessa saunatyypissa on paljon samaa, mutta ajattelin kirjoittaa niiden muutamista eroavaisuuksista. 

Ensinnakin, kun saunaa lammitetaan yleensa noin 45 minuuttia ja annetaan sen asettua noin 80C asteeseen niin se on kutakuinkin valmis kayttoon. Mutta kuulkaas, ei se ole viela valmis. Jokainen itseaan kunnioittava venalainen mieshenkilo lammittaa banjaansa vahintaa 3 tuntia, kunnes se hohkaa kuin mansikka ja asteita on about 120-130C. Mika onkaan mukavampaa kuin menna kuivaan, hehkuvaan huoneeseen “lammittelemaan”, kun kehon jokainen karva alkaa palamaan kuumuudesta (ainoa syy minka vuoksi et ole saunan jalkeen kalju on kuumuutta hylkiva banjahattu, jota laitetaan paahan loylyhuoneessa) Ja ajattele sita ihanaa “leppoisaa” loylynheiton aiheuttamaa kuumaa hyokyaaltoa, joka polttaa sieraimia samalla tavalla kuin jos kaataisi molemmista sieraimista pullon tabascoa. Siina sitten muutaman minuutin karvistelyn jalkeen ihana isantasi ottaa vihdan esiin ja alkaa latkimaan sinua oikein kunnolla. Siis niin kunnolla, etta ihoosi jaa raipaniskun jalkia. Ai niin, unohdin mainita yhden pikkuruisen nyanssin. Taalla vihtoja tehdaan niin lehti- kuin HAVUpuunkin oksista! Siis taalla on jo muutenkin suht kurjan synkkaa niin miksi nama ihmiset haluavat viela rankaista itseaan lisaa?

Taman lempean kasittelyn jalkeen kuuluu koko vartaloon sivella hunajaa(?) ja suolaa, jotta ihohuokoset aukeaisivat kunnolla. Okei, mietitaanpa tata nyt sitten ihan maalaisjarjella. Jos joku urpo on juuri hakannut selkasi havunneuloilla vereslihalle niin onko se suolan sively nyt sitten se paras vaihtoehto?! Mutta hei, mitapa nyt et tekisi kokeaksesi autenttisia vieraan kulttuurin erikoisuuksia...

Loylyjen jalkeen ei juoda olutta. Olut on out ja vodka on in. Eli 50gr vodkaa napaan ja elama alkaa taas hymyilemaan. Jos ei ala niin sitten on juotava 50gr lisaa jne...get the point? Muuten, minun mielesta vodkaa pitaisi juoda ennen banjaan menoa, jotta vartalo ei enaa tuntisi niin paljon kipua. Vodkan juonnista loydan viela sellaisen epakohdan, etta kun olet banjassa noin 3 tuntia ja et juo muuta kuin vodkaa, niin elimisto alkaa kylla jo pikkuhiljaa kuivua. Mutta kun mainitset asiasta paikallisille, niin saat vastauksen “Jos susta tuntuu etta sun pitaa juoda enemman nestetta niin niin juo enemman vodkaa!” Aivan, miksi en tullut tata itse ajatelleeksi?!

Itse banjan rakenteesta sen verran, etta banja lammitetaan ulkopuolelta. Eli puuklapit laitetaan “kiukaaseen” talon ulkopuolella olevasta luukusta. Tama jos mika on erittain fiksua kun ulkona on -40C ja joka 15 minuutti jonkun on puettava pilkkihaalarit + toiset pilkkihaalarit paallensa lisatakseen puita! Kaytannollisyytta a la Russia! Loylyhuoneessa ei myoskaan pakosta tarvitse edes olla tuuletusventtiilia, eika loylyhuoneen oven alla ole 5-10 cm aukkoa, josta ilma voi poistua. Eli siinas istut hengittaen sita samaa “happea” tunnista tuntiin. Mukavuutta a la Russia!

Pienena nyanssina haluan mainita viela oman banjasuosikkini. Eli kaasubanjan! Banjaa voi lammittaa myos kaasulla, joka palaa kiukaan alla. Minulla on aina niin rauhallinen fiilis, kun joku on kotitekoisesti virittanyt omalle “dachalleen” kaasubanjan. Mika onkaan turvallisemman tuntuista kuin istuminen palavan kaasun kanssa samassa huoneessa!

1 comment: