Monday, February 23, 2009

Ravintolatoilailut saavat jatkoa

Taas tulee ravintolatarinaa. Taalla eri ravintoloissa kaynti antaa jatkuvasti uusia aiheita kirjoitteluun ja tama viikonloppu ei ollut poikkeus. 

Huomasin loppuviikolla paikallisen kiinalaisen ravintolan, nimeltaan "Kultainen Lohikaarme", ulkopuolella ison mainoksen. Mainoksessa oli kiinalaisen miehen kasvokuva ja teksti "Kuuluisa kiinalainen kokki Hainanista on palkattu ravintolaamme." En ollut koskaan kaynyt kyseisessa ravintolassa, vaikka se sijaitsikin aivan kaupungin keskustassa ja on ollut jo noin 10 vuotta toiminnassa...mutta nyt kun nain vakuuttavanoloisen mainoksen ajattelin kokeilla kyseista syottolaa.

Ravintolan sisaantuloaulassa oli iso suihkulahde, jossa porskutteli karpinoloisia kaloja. Kalojen elinolosuhteet eivat "ehka" olisi tayttaneet Suomen viranomaisten saadoksia, mutta en jaksanut asiasta sen enempaa stressata. Tosin paatin kuitenkin jattaa jo eteisaulassa kalaruoat pois illan ruokavaliostani. Paljon on tullut kokeiltua, mutta jossain se minunkin riskirajani syomisen suhteen menee! Sisutukseltaan paikka oli ihan ok paikallisiin standardeihin suhteutettuna, mutta mitaan kiinalaismaista en sisustuksessa kuitenkaan nahnyt. Ja nurkassa soittava "Trio Narpion Esson kantikset" (tai ainakin yhta vasyneelta kyseinen bandi naytti) ei 60-luvun Neuvostoliittoaiheisilla biiseillaan ainakaan orientaalista tunnelmaa mitenkaan lisannyt. Ja kertokaa nyt, miksi 50-vuotias Keski-Venalainen humppatrion basisti haluaa pukeutua kiinalaisen ravintolan keikallaan neonkeltaiseen Adidaksen hikinauhaan?

Elamaansa erittain kyllastynyt tarjoilija "hyokkasi" poytaamme 10 minuutin kasilla huitomiseni jalkeen. Heitti ruokalistat poytaan ja poistui nopeasti takaisin omiin hommiinsa...aivan, siis lukemaan kirjaa viereiseen poytaan! Tassa vaiheessa kaikki mahdolliset halytyskellot soivat paassani, mutta kun olin nahnyt mainoksen kiinalaisesta kokista ja ravintolassa oli muitakin asiakkaita, paatimme jaada ravintolaan. (kuulun niihin ihmisiin, jotka eivat opi virheistaan edes kantapaan kautta!)

Tilasin alkuruoaksi jotain tuliseksi mainostettua keittoa (tarjoilija ei tiennyt mita se sisaltaa, mutta kuulemma pelkkia vihanneksia, joten fine by me) ja paaruoaksi kanaa currykastikkeessa (ei ehka niin kiinalaista, mutta ajattelin sen olevan varma valinta). Keitto oli itseasiassa ihan siedettavaa limaista monjaa, mutta paaruoka kruunasi kaiken. Paaruoaksi sain eteeni epamaaraisen kasan tummaa lihaa (kanaa?!) ja perunoita ruskeassa kastikkeessa. Aivan, siis kiinalaisessa ravintolassahan "kanaa currykastikkeessa" tarkoittaa aina "mustaa lihaa, perunoiden ja Knorrin ruskean kastikkeen kanssa"! 

Kutsuin tarjoilijan poytaan ja kysyin, etta voisiko han todellakin tarkistaa onko eteeni tyonnetty musta liha kananlihaa. Samalla kysyin, etta voisiko han edes tuoda riisia poytaan. Tarjoilija poistui keittioon ja palasi takaisin sanoakseen, etta riisi on loppu (siis kiinalaisessa ravintolassa  ei ole riisia, perunaa kyllakin loytyy riittamiin!). Han lisasi viela, etta han kay nyt tarkistamassa kokilta, etta tarjottu liha oli todellakin kananlihaa, vaikkakin jokainen meista tiesi, etta se muistutti enemman kuivattuja rusinoita kuin kananlihaa. Kesti noin 10-15 minuuttia, kunnes tarjoilija palasi keittiosta ja sanoi lihan olevan kanaa. Silloin minulla keitti yli ja sanoin, etta haluan tavata ravintolan managerin. Manageri saapui poytaamme ja selitin asian hanellekin. Manageri sanoi ottavansa asiasta itse selvaa...nyt oli mennyt jo about 20 minuuttia. Manageri palasi takaisin poytaamme ja sanoi, etta "kokki yrittaa todennakoisesti(?) sanoa meille, etta liha on kanaa." Kysyin mita sana "todennakoisesti" tarkoittaa tassa asiayhteydessa. Kysymystani seuraava managerin vastaus olisi pitanyt saada jotenkin nauhoitettua jalkipolvia varten! Manageri vastasi: "No kun kokkimme ei puhu sanaakaan venajaa, eika meista kukaan ravintolassa puhu sanaakaan kiinaa, niin kommunikointi kokin kanssa on mahdotonta. Mutta yritamme saada tulkkiamme puhelimen paahan, jotta han voisi selittaa asian kokille. Valitettavasti tulkkimme ei vastaa puhelimeen talla hetkella, mutta han kylla soittaa yleensa aina heti takaisin kun nakee soittopyyntomme." Siis mita?! Mina en saanut enaa sanaa suustani ja kaverini oli jo valunut poydan alle nauramaan. Kuten arvata saattaa, pyysimme laskun jotta voisimme poistua ravintolasta mahdollisimman pian viereiseen gourmet ravintolaan, McDonald's:iin! 

Pienena lisana haluan mainita, etta kaiken taman jalkeenkin neonkeltahikinauhapaisen basistin kuuntelemisesta laskuumme oli lisatty 5 euroa per naama ohjelmamaksua! 

1 comment:

  1. no mutta, tehän saitte täyden todistuksen siitä että kokki oli autenttinen kiinalainen. tai no, ainakin jostakin kaukaa missä puhutaan jotain kieltä jota kukaan ei ymmärrä..

    ReplyDelete